Tulos lokakuu 2009 (+2906,34€)

21.10.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuutta
Kuukausi on jälleen vierähtänyt, joten on aika kurkistaa salkkuun, sekä yleisesti ruotia sijoituksia ja tapahtuneita asioita omassa elämässä.

Sijoitussalkun yleistilanne näyttää nyt erittäin hyvältä. Jokainen salkun sijoituksista on kääntynyt plussalle. Osakekurssien nousu pohjalta on totisesti ollut hämmästyttävän voimakasta. Lisää ilon aihetta tuo sijoitusvarallisuuden arvon nousu uudelle kymmentuhatluvulle. Salkun arvo on nyt 31838,05€. Edelliseen katsaukseen verrattuna pääoma kasvoi 2906,34€ tai prosenteilla mitaten 10,06%. Kuukauden ainut ostos oli RSX, Venäjälle sijoittava ETF, jota hankin lisää noin 1200 eurolla 31,89$:n hintaan 57 kappaletta. Lisäksi salkkuun tipahti osingot iShares Russell 3000 Index ETF:stä (IWV), joka maksoi osinkoa 0,2480$ osakkeelta.

Kaikkein mielenkiintoisimmat tapahtumat omassa portfoliossa kuukauden aikana kuitenkin kohdistuivat Brasiliaan sijoittavaan iShares MSCI Brazil Index Fund ETF:ään (EWZ). Rio de Janeiro sai pitääkseen vuoden 2016 kesäolympialaiset, joka riehaannutti Brasilian pörssin. Tietäähän olympialaiset valtavia infrastruktuurihankkeita ja näkyvyyttä Brasilialle, joka on hyväksi maassa toimiville yrityksille. Nousulle tuli kuitenkin kertakaikkinen stoppi eilen tiistaina, kun Brasilia yllättäen päätti ottaa käyttöön 2%:n veron ulkomailta tulevalle pääomalle [1] [2]. Verosta oli liikkunut huhuja jo aiemmin, mutta Brasilian presidentti Lula da Silva oli vakuuttanut ettei tällaista veroa tulla ottamaan käyttöön. Nyt se kuitenkin tuli, vieläpä varsin yllättäin ja puun takaa. Niinpä markkinat eilen teurastivatkin EWZ:n pörssissä ja meno todennäköisesti jatkuu vielä jonkin aikaa ulkomaisen pääoman nyt vetäytyessä Brasiliasta.

Kehittyvien maiden tilanteet voivat muuttua erittäin nopeasti ja Brasilia on tästä nyt erittäin hyvä esimerkki. Itse en kuitenkaan aio vetäytyä Brasiliasta, sillä näen siinä paljon hyviä puolia. Sijoitukseni muutoinkin ovat pitkäjänteisiä, joten en aio pomppia salkkuni ytimen kanssa sinne tänne. Mielenkiintoista onkin nyt seurata käykö Brasilialla samoin kuin Thaimaan, joka joutui poistamaan muutaman vuoden jälkeen samanlaisen langetetun ulkomaisen pääoman veron johtuen pääoman pakenemisesta maasta. Tällä langetulla verolla Brasilia yrittää iskeä valuuttansa realin vahvistumista yhdysvaltain dollaria vastaan. Vahvistuva real on nimittäin alkanut tehdä hallaa Brasilian ulkomaankaupalle.
Salkun allokaatiossa näkyy kuukauden aikana tapahtunut kehittyvien markkinoiden voimakas vahvistuminen, sekä Venäjän ostokseni. Kehittyvät maat ovat nyt aikalailla siinä painossa kuin olen niitä näin aluksi ajatellut pitääkin. Osuus on nyt noin 74%, kun tavoitepainoni niille on 75%. Muutaman vuoden kuluttua voisin alkaa laskemaan niiden painoa tekemällä ostoja yhä enemmän kehittyneille markkinoille.

Työpaikallani päädyin vaihtamaan konsernin sisäisesti työtehtäviä. Aloitan marraskuun alussa uusissa tehtävissä. Palkkaus ja muut edut pysyvät minulla samoina. Uusissa työtehtävissä tulen olemaan tekemisissä varsin erilaisen tekniikan kanssa kuin tähän mennessä ja opeteltavaa riittää ainakin aluksi erittäin runsaasti. Uskon kuitenkin itse työtehtävien kiertoon ihmistä ja osaamista kasvattavana tekijänä. Edellistä työtehtävääni olinkin jo tehnyt yli viisi vuotta, joten mielestäni oli jo korkea aika astua "uuteen ja tuntemattomaan", jottei oma kehittyminen alalla pysähdy.

Rahoituksen opinnot yliopistossa etenevät hyvään malliin ja ensimmäiset opintopisteet ovatkin jo ropisseet opintorekisteriin. Olen pyrkinyt tuomaan uusia oppimiani asioita tämän blogin kautta julki. Tällöin myös oma opiskeluni on tehokkaampaa, sillä joudun kirjoittamaan asiat "auki", jotta myös muut ne ymmärtävät. Täysipäiväisen työn tekeminen ja sivutoimisen opiskelun yhdistäminen on kieltämättä toisinaan rankkaa, mutta toisaalta rahoituksen asiat kiinnostavat henkilökohtaisella tasolla niin paljon, että ilmeisesti tätä rääkkiä jaksaa. Seuraavaksi opinnot jatkuvat sijoittajien investointiteorian opiskelulla.

Yhteenveto
Salkun arvo lokakuu 2009: 31 838,05€
Muutos edelliseen katsaukseen: 2 906,34€
Vuoden 2009 tavoite ylitetty 17 591,65€:lla!
Vuoden 2010 tavoite ylitetty 9 162,08€:lla!

7 vastausta artikkeliin "Tulos lokakuu 2009 (+2906,34€)"


Osinko77 kirjoittaa:

Jotenkin tuo "palkkaus pysyy samana" kuulostaa tutulta - hyvähän se on että jokin on tuttu ja turvallinen :) Hyvä kuulla että työ ja opiskelu onnistuu (vaikka siis ei ole helppoa), hieman harkitsen nyt taas jos ensi keväänä pitäisi hakea yliopistoon... Onneksi vielä muutama kuukausi aikaa pohtia asiaa.

Ja hieno nousu salkulla, eli hyvin sijoitettu!

21.10.2009 klo 23.00.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Juu ei näissä konsernin sisäisissä siirroissa oikein pysty palkkaukseen puuttumaan, varsinkin kun nyt on muutoinkin palkankorotukset jäissä.

Hae ihmeessä opiskelemaan, jos intoa on. Eihän sitä paikkaa ole pakko ottaa vastaan ja aloitetut opinnot voi keskeyttää, jos ei sitten aika tai kiinnostus riitäkään.

21.10.2009 klo 23.09.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kiitos mielenkiintoisista kirjoituksista !
Sinulla näyttää olevan hyvät edellytykset tavoitteesi savuttamiseen.

Toivon sinulle menestystä erityisesti siksi, että kirjoituksillasi autat myös muita säästämisestä ja sijoittamisesta kiinnostuneita.

23.10.2009 klo 19.44.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mielenkiintoinen blogi, tulen palaamaan tänne toistekin. Näköjään istutaan lisäksi samoilla luennoilla. Tsemppiä opintoihin!

13.11.2009 klo 8.22.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Et satu olemaan sama henkilö, joka kyseli edellisellä luennolla ETF:istä?-)

(aika pihalla Mirjam ainakin näytti niistä olevan, en viitsinyt alkaa oikaisemaan)

13.11.2009 klo 9.08.00

Anonyymi kirjoittaa:

En ole sama hlö. Ja olisit oikaissut vaan. :)

13.11.2009 klo 10.21.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Käyhän nykäisemässä joku kerta hihasta. En ole muiden opiskelijoiden kanssa päässyt pahemmin verkostoitumaan, johtuen varmaan suurimmaksi osaksi siitä, että opiskelen sivutoimisesti ja olen monia vanhempi.

13.11.2009 klo 12.22.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails