Tulos huhtikuu 2010 (+2426,58€)

21.4.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuuttaLumet ovat alkaneet sulamaan ja linnut visertämään. On tullut kevät! Toisaalla tulivuoret puskevat savua sakeana ilmaan, mutta sillä ei ole ollut juurikaan merkitystä orastavan talousnousun suhteen. Ilmiö on globaaleilla markkinoilla hyvin pieni ja vaikutukset kohdistuvat lähinnä Eurooppaan. Omassa salkussa Euroopan osuus on yhteensä vajaat 17%, joten senkin suhteen yksi tulivuori on lähinnä pisara meressä kokonaisuuden kannalta.

Huhtikuu jatkoi vahvan nousun aikaa pörssissä. Edellisen kuukauden katsaukseen verrattuna salkun arvo nousi 6,16% eli 2426,58€ päätyen 41812,65 euroon. Sijoitusten vuosituotto alkaa hiljalleen lähentymään pitkän ajan tuottovaatimustani 12%:ia ollen nyt tasolla 11,38% p.a. Hakemani tuotto on erittäin korkea, mutta tämän vuoksi myös sijoitusten riskisyys on tavanomaista kovempi. Nähtäväksi jää pystynkö pääsemään tähän tavoitteeseen pitkällä aikajänteellä. Toisaalta kaupasta ostetaan ruokaa euroilla - ei prosenteilla - joten siinä mielessä euromääräinen sijoitusten arvo on tärkeämpi mittari itselleni.

Salkussa oli kuukauden aikana kaksi tapahtumaa. Yhdysvaltain markkinoille laajasti noin 3000 osakkeeseen sijoittava iShares Russell 3000 Index Fund (IWV) ETF jakoi osinkoa vajaat 20 euroa. Tämä ETF jakaa osinkoja neljä kertaa vuodessa. Toinen tapahtuma oli kuukausittainen osto, joka kohdistui tällä kertaa Venäjälle sijoittavaan Market Vectors Russia ETF:ään (RSX). Ostin Venäjä ETF:ää lisää 21 kappaletta 35,49$:n hintaan eli kulut huomioiden noin 560 eurolla.


Salkun allokaatiossa on tapahtunut pieniä muutoksia edelliseen katsaukseen nähden. Brasiliaan sijoittava iShares MSCI Brazil Index (EWZ) ja Kiinaan sijoittava iShares FTSE/Xinhua China 25 Index (FXI) ETF:ien allokaatiot tippuivat kummatkin yhden prosenttiyksikön. Venäjälle sijoittavan Market Vectors Russia (RSX) ETF:n osuus sen sijaan kasvoi muita paremman arvonkehityksen, sekä oston myötä kaksi prosenttiyksikköä.

Jos sijoitusten kehittyminen oli edellisen kuukauden aikana positiivista, niin aivan samaa ei voi sanoa henkilökohtaisella tasolla. Palattuani häämatkalta Pariisista kotiin huomasin, ettei tietokone enää käynnistynyt. Kokeilin koneessa eri virtalähdettä, mikä ei auttanut asiaan. Päädyin diagnoosiin, että emolevy oli hajonnut. 24/7 auki olevat koneet eivät kestä yhtä hyvin sammutuksia, sillä kondensaattorit ottavat siipeensä ja tyhjennyttyään ei kone enää käynnisty. Joka tapauksessa lopputuloksena oli se, että tämän seurauksena ostin uuden iMac tietokoneen, jonka hinta oli toista tuhatta euroa. Tuskaa hieman helpotti vakuutusyhtiön 350 euron korvaus rikki menneestä koneesta.

Toinen vielä suurempi kustannus koitui perheemme toisen auton hankinnasta. Talouteen ostettiin käteisellä yksityiseltä henkilöltä vuoden 1997 Toyota Corolla vajaan kolmen tuhannen euron hintaan. Toinen auto on tarpeen, sillä vaimon jäädessä kohta äitiyslomalle ei hän pystyisi kulkemaan missään päiväsaikaan minun ollessa töissä. Asumme maaseudulla haja-asutusalueella - julkisia kulkuyhteyksiä ei kerta kaikkiaan ole olemassa.

Lopputulemana näistä kaikista törsäilyistä on nyt se, että henkilökohtainen vara/hätärahasto on syöty lähes kuiviin. Kaikesta huolimatta tein tälle vuodelle tavoitteeksi asettamani 500 euron suuruisen osakeoston. Vara/hätärahaston täyttäminen entiselle tasolle tulee tapahtumaan hiljalleen muun elämän ohessa.

Tuhannesta eurosta viiteen sataan euroon laskemani kuukausittainen säästötavoite sijoituksiin tuntuu tällä hetkellä sopivalta. Vaikka nyt vuoden suurimmat hankinnat onkin tultua tehtyä riittää kasvavia kustannuksia vielä tulevaisuudessa. Hankitusta kakkosautosta tulee jatkossa maksettavaksi verot ja vakuutusmaksut. Olen myös juuri kilpailuttamassa tulevan lapsen sairasvakuutusta, josta näyttäisi tulevan reilun 200 euron vuosikustannukset. Lisäksi ennen heinäkuuta pitää vielä ainakin hankkia lapselle turvaistuin autoon ja lastenrattaat. Nämä ovat onneksi kuitenkin kustannuksina huomattavasti pienemmät, kuin tämän kuukauden hankinnat. Vaimon tulevaan ansiotason pudotukseen on myös hyvä varautua.

Paljon on kustannuksia siis vielä tiedossa ja kovasti ne ovat jo kukkaroakin kouraisseet. Haluan tässä samalla kuitenkin osoittaa kaikille muille lukijoille sen, että täysipainoisen elämisen ja pitkäjänteisen säästämisen voi yhdistää ongelmitta. Lapsen saaminen on suuri muutos elämässä - jotkut sanovat, että miehelle se on elämän suurin - ja sen vaikutus on myös taloudellisesti iso. Kaikesta huolimatta näistä aiheutuvien kustannusten ennakointi ja talouden suunnitteleminen mahdollistavat sen, että sijoittamista voi jatkaa ongelmitta. Elämä ei ole yhtä säästämistä, mutta ei se ole myöskään kuluttamista ilman huomispäivää. Tärkeintä on löytää itselle sopivin muoto näiden kahden välistä. Vain silloin voi saavuttaa taloudelliset tavoitteensa hyvillä mielin ilman turhia uhrauksia.

Yhteenveto
Salkun arvo huhtikuu 2010: 41 812,65€
Muutos edelliseen katsaukseen: 2 426,58€
Vuoden 2010 tavoite ylitetty 19 136€:lla.
Vuoden 2011 tavoite ylitetty 9 695€:lla.

20 vastausta artikkeliin "Tulos huhtikuu 2010 (+2426,58€)"


Anonyymi kirjoittaa:

Mielenkiinnosta. Sijoitukset on taaloissa, mutta elämäsi euroissa. Oletko ajatellut varautua tähän jotenkin?

21.4.2010 klo 20.17.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Miksi pitäisi varautua? Noteerausvaluutalla eli dollarilla ei ole merkitystä. Esim. RSX:n sijoitukset ovat venäjän ruplissa vaikka ETF noteerataankin USA:ssa dollareina. Valuuttariski siis muodostuu euron ja ruplan välille - ei noteerausvaluuttaan eli dollariin.

Yksinkertaistain voi sanoa, että tasaisin ostoin myös valuuttariskit poistuvat. Huomioi, että vaikka sijoittaisit vain Helsingin pörssissä noteerattaviin yrityksiin, niin yhtiöt myyvät ja ostavat tuotteita myös muissa valuutoissa, joten sijoituksiin kohdistuu samanlaiset valuuttariskit.

21.4.2010 klo 20.24.00

Anonyymi kirjoittaa:

Painotat rajusti kehittyviin markkinoihin. Sinua saattaa kiinnostaa tämä tutkimus:

https://institutional.vanguard.com/iam/pdf/ICRIEM.pdf?cbdForceDomain=true

"The intent of this paper is to caution long-term investors against making
asset allocation decisions solely on the basis of expected economic growth.
Our analysis shows that the average cross-country correlation between longrun
GDP growth and long-run stock returns has been effectively zero."

21.4.2010 klo 21.11.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kiitos tutkimuksesta, luen sen lävitse!

On hyvä pointti tuoda esille kehittyvien markkinoiden riskejä. Ilman kovempaa riskiä ei ole myöskään kovempaa tuottoa. Ne kun kulkevat käsi kädessä. Luonnollisesti tämä tarkoittaa, että pitkässä juoksussa kehittyvät markkinat voivat aivan hyvin tuottaa myös äärimmäisen huonosti.

Oma lähtökohtani onkin painottaa näin taipaleen alkupuolella enemmän kehittyviä markkinoita ja sen jälkeen yhä etenevässä määrin kehittyneitä markkinoita, sekä korkoja. Kehittyvien markkinoiden osuus salkusta tulee siis kokoajan pienentymään ja näin myös portfolion riskisyys laskee. Laskeehan myös oma riskinsietokykyni ikääntymisen myötä.

21.4.2010 klo 21.27.00

Anonyymi kirjoittaa:

Huomaan, että suosittelet Warren Buffett:in elämänkertateosta. Mitä pidit siitä? Omasta mielestäni se oli tavattoman raskassoutuinen ja uuvuttava. Buffett:in omat lainaukset olivat parasta antia.

Itse suosittelisin kirjan sijasta Berkshire Hathawayn vuosittaista kirjettä osakkeenomistajille ja muillekin. Ne ovat sijoittajan omaa käsialaa ja huomattavasti mielenkiintoisempia ja opettavampia.

21.4.2010 klo 22.09.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Totta on, että Buffetin omaelämänkerta on raskasta luettavaa. Sen takaa jo järkälemäinen pituus - noin 900 sivua.

Kirja on kuitenkin ehdotonta luettavaa niille, jotka ovat kiinnostuneita Buffetista itsestään. Kirjan alkuhan kertoo paljon Buffetin lapsuudesta ja nuoruudesta aina lehdenjakamisesta flipperibisneksien kautta laukkaratojen veikkauksiin. Nämä kaikki ovat oleellisia, jotta ymmärtää Buffetin "sielun".

Kirja ei siis missään mielessä sovi kaikille. Sijoitussisältöä kirjasta ei niinkään kannata etsiä, mutta mikäli Buffett henkilönä kiinnostaa on tämä mielestäni paras saatavilla oleva teos.

Edelliselle anonyymille vielä, että en ole sijoittanut kehittyville markkinoille niiden BKT kasvun vuoksi. Kun luet aiempia kirjoituksia niin huomaat, että pidän varsinkin Venäjästä ja Brasiliasta niiden runsaiden luonnonvarojen vuoksi.

21.4.2010 klo 22.17.00

ensikertalainen kirjoittaa:

Nätisti se arvo kehittyy. Oletko jo tutustunut Commerzbankin vivutettuihin bull/bear Nokia/Fortum/UPM? Onko aihe liian kaukana passiivisesta sijoittamisesta ottaaksesi sen tarkempaan syyniin ja mahdollisesti artikkelin tynkää esille? Osaat löytää ja ilmaista oleelliset asiat sopivan yksinkertaisesti, niin että ensikertalainenkin ymmärtää. Hieno blogi, hatunnoston arvoinen. Kirjannekin ostan, mikäli sellaista tulee.

22.4.2010 klo 16.21.00

ensikertalainen kirjoittaa:

tuo linkkikin piti tyrkätä mukaan..
http://www10.warrants.commerzbank.com/cocoon/retail/News/NewsItem.aspx?e=27890

22.4.2010 klo 16.22.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Kappas, onkin jäänyt nuo juuri tulleet Commerzbankin sertifikaatit huomaamatta. Nämä uudet bull/bear sertifikaatit näyttävät olevan kaksinkertaisesti vivutettuja, joten eivät luonnollisesti sovi pitkäaikaiseen salkkuun. Kurssien heiluntahan nimittäin syö varsin tehokkaasti vivutetun tuotteen arvoa. Mutta lyhytaikaiseen näkemyksen ottamiseen kylläkin.

Olen aiemmin kirjoittanut Nordea lanseeraamista uusista sertifikaateista, sekä siitä miten vipu toimii, joten kyllä näistä voisi kirjoittaa. Yritän viikonloppuna etsiä asiasta lisää tietoa ja katsotaan saanko mitään järkevää niistä aikaiseksi.

22.4.2010 klo 18.32.00

Anonyymi kirjoittaa:

Linkkasin tuon Vanguardin artikkelin.

Kysyit aiemmin, ostaisinko kirjasi. Varmaankin en, sillä salkkusi on aika kaukana tyypillisistä suosituksista. Voisitko hieman perustella esimerkiksi sitä, mikset käytä korkorahastoja? Tutkimusten perusteella korkojen ottaminen mukaan salkkuun pienentää riskiä ja parantaa tuottoa.

Lisäksi kovien maariskien ottaminen ja kehittyvien markkinoiden painottaminen herättää minussa epäilyksiä. Uskon, että parempaan lopputulokseen päätäisiin erilaisella hajautuksella.

22.4.2010 klo 21.24.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Tuleva kirja ei tule käsittelemään salkkuani, eikä ottamaan siihen kantaa. Mutta asiaan.

Olet oikeassa, että korkojen ottaminen laskisi portfolion riskisyyttä. Tämähän johtuu ihan korkojen toimintamekanismista, jota olen käynyt lävitse tässä artikkelissa.

Miksen sitten ole ottanut korkoja mukaan? Tämä johtuu aivan nykyisestä tilanteesta, jossa korot ovat erittäin matalalla. Otan siis näkemystä. Onko se viisasta onkin sitten kokonaan toinen asia ja selviää vasta myöhemmin. Mikäli uskoo markkinoiden tehokkuuteen, kuten minäkin uskon, niin tämä kääntynee vielä itseäni vastaan. Nykyinen korkotaso ei kuitenkaan tarjoa enää kovinkaan paljoa laskuvaraa. Alle 0%:nhan eivät korot voi käytännössä mennä ja nyt ollaan jo hyvin lähellä sitä tasoa. Korkotuotteen arvohan nousee kun korot laskevat ja arvo laskee kun korot nousevat. Näen, että korkojen nousun todennäköisyys on huomattavasti korkeampi kuin se, että ne edelleen laskisivat - varsinkin pitkällä aikavälillä.

Tämän vuoksi tulen ottamaan korkoja portfoliooni vasta myöhemmin korkotason noustua.

22.4.2010 klo 21.41.00

Anonyymi kirjoittaa:

Ok, kiitos vastauksesta.

23.4.2010 klo 11.57.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Vastaan vielä lyhyesti kysymykseesi siitä miksi salkkuni allokaatiot ovat sellaisia kuin ovat.

Sijoittaminen lähtee aina omista lähtökohdista. Meillä on jokaisella erilainen elämäntilanne, riskinsietokyky, tavoitteet jne. Näiden pohjalta tulee laadittavaksi kirjallinen sijoitussuunnitelma, joka toimii eräänlaisena karttana pitkällä matkalla.

Minullakin on kirjallisesti laadittu sijoitussuunnitelma. Sellainen tulisi olla jokaisella sijoittajalla. Sijoitussuunnitelma ohjaa salkkuani, sen allokaatioita ja toimintaani pääsääntöisesti.

Erilaisia suosituksia voi käyttää itselleen raameina, mutta sijoitussuunnitelma tulee aina laatia omista lähtökohdista ne huomioiden. Toteutan omaa sijoitussuunnitelmaani ja allokaatiot ovat sen mukaiset.

23.4.2010 klo 14.57.00

ensikertalainen kirjoittaa:

Noita bull/bear sertifikaatteja näyttää nyt ilmestyvät enemmänkin.. Handelsbanken oli myös laskenut liikkeelle useita 2* ja 3* vivutettuja tuotteita..
http://hcm.handelsbanken.fi/struktureradeprodukter-Finland/warrantit-ja-turbot/

24.4.2010 klo 12.08.00

Anonyymi kirjoittaa:

Kyllähän sillä valuuttariskilläkin on väliä äkkiseltään ajateltuna. Jos tulee äkillinen tarve realisoida, kannat aina sen riskin itselläsi. Vrt. esim. Venäjän romahdus 1998, jos olisi syntynyt äkillinen tarve realisoida varoja, olisi sen tehnyt todella huonoon kurssiin. Tai jos juuri ennen romahdusta sijoitti Venäjän indeksiin koki samaan aikaan valuuttakurssiromahduksen ja indeksin romahduksen.

Vertaus yrityksiin taas ontuu, koska hyvin hoidettu yritys suojaa aktiiviset valuuttariskipositiot ja pyrkii muutoinkin valuuttariskiltään neutraaliin positioon, jossa sillä on sekä kuluja että tuloja mahdollisimman paljon samoissa valuutoissa. Näin periaatteessa siis valuuttariski sijoitettaessa vaikka Nokian Renkaisiin, jonka toiminnasta iso osa on Venäjällä, on pienempi kuin sijoitettaessa suoraan Venäjälle.

25.4.2010 klo 14.14.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Ei kannata sekoittaa markkinariskiä valuuttariskiin.

25.4.2010 klo 14.33.00

PATE kirjoittaa:

Mitä jos kreikan mukana hätäapua tarvitsevat espanja, portugali ja mahdollisesti italia..Osaatko arvioida miten tämä vaikuttaa kehittyvien markkinoiden kurssiheilahteluun? esmes sinun kohdallasi brasilia, kiina, venäjä?? Horjuuko koko maailman talous, vai?

29.4.2010 klo 21.40.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

En oikein tiedä mitä pitäisi vastata. Tunnetusti kurssit nousevat ja laskevat. Yleensä aina riittää epävarmuutta jostakin - tällä kertaa PIGS valtioista. Itseäni ei kauheasti kiinnosta lyhyen ajan spekulointi vaan pyrin aina katsomaan pidempien aikajaksojen kehitystä (kymmeniä vuosia). Kun asiaa katsoo tästä perspektiivistä on edelleen hyvä ajankohta sijoittaa.

Jos nyt jotain täytyy lähteä arvaamaan, niin pelkkä Kreikka on vaikutuksineen lilliputti globaaleilla markkinoilla. Sen vaikutus varsinkin kehittyvien markkinoiden osalta on mitätön. Mikäli Kreikan lisäksi kerjuulle tulevat muut PIGS valtiot, niin se voi tietysti aiheuttaa heiluntaa Euroopan alueella. Käynnissä olevaa maailmanlaajuista nousua se ei kuitenkaan tule estämään.

Yleisesti ottaen pelon levittäytyessä markkinoille on hyvä aika ostaa.

29.4.2010 klo 21.56.00

turisti1 kirjoittaa:

Salkkusi muodostuu varsin suppeasta valikoimasta ETF:ä. Oletko pohtinut mahdollisuutta, että jokin niistä (pitkällä aikajänteellä) lakkautettaisiin?
Siitä tulisi todennäköisesti ainakin odottamattomia veroseuraamuksia. Laajemmalla hajautuksella yksittäisen lakkautuksen vaikutus olisi pienempi.

Itse olen jo yhden ETF-lakkautuksen kohdannut viime vuonna...

7.6.2010 klo 1.09.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

turisti1: Kaikki on mahdollista. Olen tästä syystä pysytellyt isokokoisissa paljon vaihdetuissa ETF:ssä, joiden elinkelpoisuus ainakin toistaiseksi on hyvä. Ainut poikkeus on viimeksi Ruotsista ostamani db x-trackersin tuote, joka näin jälkikäteen ajateltuna oli täysi virhehankinta.

Tällä hetkellä ei lakkautusuhkaa ole silmissä. Mikäli niin käy, niin sitten pitää tietenkin katsoa tilanne uudestaan. Vaihtaminen mihinkään toiseenhan ei ole vaihtoehto sillä silloinkin verot lankeaisisivat maksetttavaksi ;)

7.6.2010 klo 8.13.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails