Nordea Mermaid - riskitön sijoitus?

13.10.2009 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Eilinen Ylen MOT ohjelma käsitteli Nordean pääomaturvattua Mermaid sijoituslainaa, jota markkinoitiin yksityisille sijoittajille riskittömänä sijoituksena. Tämän CDOn riskisyys paljastui lopulta sijoittajille, kun lainakorin sadasta yrityksestä seitsemän teki konkurssin ja pääoman arvo tippui nollaan. Mermaidiin sijoittaneet menettivät kaikki rahansa.

Yksityissijoittajista osa oli aivan selvästi ilmaisseet haluavansa sijoittaa rahojansa ilman riskiä. Siitä huolimatta heille oli pankkineuvojan taholta suositeltu tällaista sijoitusvaihtoehtoa. Ohjelman mukaan pankkineuvojat eivät itsekään osanneet selittää minkälaisesta sijoitustuotteesta oikein oli kyse. Tämä sinänsä ei minua hätkähdytä, sillä omien kokemusteni perusteella pankkineuvojien osaaminen sijoitustuotteiden osalta on vähintäänkin välttävää tasoa. Olipa jopa eräs yksityishenkilö sijoittanut tähän "pääomaturvattuun" tuotteeseen omakotitalon laajentamista varten otetun asuntolainan, kun rakentaminen lykkääntyikin.

Nordean myyntijohtajan Jari Ohrankämmenen haastattelun katsominen ohjelmassa tuo mieleen lähinnä koukussa kiemurtelevan madon.

Selvästikin ohjelmassa olleet yksityishenkilöt eivät olleet tajunneet tällaisen strukturoidun sijoitustuotteen toimintaa ja riskejä. Myyntiargumenttina toiminut sana pääomaturvattu tuntui johdatelleen suurimman osan luulemaan tuotteen riskitasosta jotakin aivan muuta.

Vaikka jälkiviisaus onkin aina erittäin helppoa, olisi tässäkin yksityissijoittajien kannattanut noudattaa vanhaa viisautta: älä sijoita sellaiseen, jota et ymmärrä. Riskiä kaihtavia sijoittajia kiehtoo varmasti tulevaisuudessakin pääomaturvattuina myytävät tuotteet nimensä takia. Mikäli tällainen pääomaturva omille sijoituksille tuntuu itselle sopivalta ratkaisulta voi sellaisen kasata helposti itsellekin ja kaiken lisäksi sellaisista osista, että myös ymmärtää sijoituksensa koostumuksen. Olen aiemmassa kirjoituksessani maininnut kaksi tapaa kasata tällainen pääomaturvattu sijoitus.

Lähetetty ohjelma löytyy kokonaisuudessaan Ylen areenalta ja voit katsoa sen kokonaisuudessaan tästä linkistä. Ohjelman kesto on noin 30 minuuttia.

2 vastausta artikkeliin "Nordea Mermaid - riskitön sijoitus?"


Anonyymi kirjoittaa:

Ohjelman loppupuolella vilautettiin Mermaidin markkinointimateriaalia, josta ensimmäisenä pisti silmään, että ko. tuotteella _ei_ ole pääomaturvaa. Taisi olla kolmannella rivillä. Siinä mielessä ohjelmassa tunnutaan puhuvan paljon ihan toisesta ongelmasta kuin Mermaidin tapauksesta, eli näistä pääomaturvatuista tuotteista. CDO oli ehkä liian vaikea tuote ohjelmassakin selitettäväksi.

Lienee haastava osoittaa oikeudessa, mitä sijoitusneuv...korjaan myyntimies on sanonut ja mitä ei. Kirjallinen materiaali kun ei näytä lupaavan tuotteesta liikoja. Odotellaan mielenkiinnolla.

Valistustyösi on oikeasti erinomaista. Toivottavasti moni ottaa oppia.

14.10.2009 klo 10.57.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Hei,

ja kiitos kauniista sanoista :)

Tosiaan Mermaidin markkinointimateriaalissa sanotaan ettei sijoitustuotteella ole vakuutta ja pääoman voi menettää joko osittain tai kokonaan. Ohjelman mukaan tuotetta kuitenkin ilmeisesti kaupattiin asiakkaille pääomaturvattuna. Sain myös käsityksen, että toisinaan markkinointimateriaali on luovutettu asiakkaalle vasta sopimuksen allekirjoituksen jälkeen. Ohjelman haastattelussa Arvopaperilautakunnan edustaja toteaakin, että nyt on käynnissä keskustelu siitä mitä käsite pääomaturvattu oikein tarkoittaa. Minusta on selvää mitä tämä tavalliselle kaduntallaajalle tarkoittaa.

Odotan myös mielenkiinnolla miten asia lakituvassa ratkeaa ja tuleeko sen myötä muutoksia pankkien markkinointi- ja myyntitapoihin.

Loppukaneettina haluan vielä sanoa, ettei mielestäni Mermaidin tapauksessa voi kaikkea syytä laittaa pankin niskoille. Asiakkaat päättävät aina loppupelissä itse sijoituksistaan (niin kauan kuin heillä ei ole valtakirjalla toimivaa edustajaa). Eri asia on, että mikäli tuotetta kaupatessa on annettu asiakkaalle selvästi virheellinen kuva ja asiakas toimii tämän annetun informaation valossa, niin kenen on vastuu? Tähän oikeus tulee ottamaan kantaa.

14.10.2009 klo 11.47.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails