Tulos toukokuu 2010 (-2287,40€)

20.5.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuuttaNyt se on tapahtunut! Ensimmäisen kerran blogin historian aikana joudun raportoimaan sijoitusvarallisuuden osalta miinusmerkkisen kehityksen kuukauden ajalta. Tämä luonnollisesti oli odotettavissa, sillä salkun kasvettua vaikuttavat omat ostoni yhä vähemmän salkun kehitykseen ja kokonaisuus on siten yhä enemmän markkinoiden armoilla.

Kuten tiedetään markkinat heiluvat ja sijoitusten arvot siinä sivussa. Ylös ja alas. Jollei vatsa kestä ajoittaisia miinusmerkkisiä muutoksia ovat osakkeet väärä arvopaperi sijoittajalle. Voinkin vannoa ettei tämänkertainen miinusmerkkinen katsaus jää viimeiseksi.

Kuukauden aikana sijoitusvarallisuuteni arvo laski 2287,40€ eli 5,47% edelliseen katsaukseen verrattuna. Tämä siitä huolimatta, että tein salkkuun hankintoja tavanomaista enemmän.

Nordnetin muuttuneesta hinnoittelusta johtuen hankin USA:n sijoittavaa ETF:ää tällä kertaa Ruotsista. Db x-trackers MSCI USA TRN Index (XMUS) on hyvin samankaltainen iShares Russell 3000 Index (IWV) kanssa. MSCI USA indeksin pohjana on Investable Market Index, joka koostuu noin 2500 osakkeesta ja kattaa siten 98% Yhdysvaltain markkinoista. Micro Cap indeksi kattaa loput noin 1,5% markkinoista. MSCI USA indeksi koostuu näistä kahdesta indeksistä. Siten se on siis hajautukseltaan samaa luokkaa Russell 3000 indeksin kanssa.

(MSCI USA indeksin rakenne)

Muutoin kokemukseni tämän tuotteen osalta ovat hieman ristiriitaiset. ETF:n swap pohjaisuus on sellainen asia joka hieman mietityttää. Lisäksi Ruotsissa näiden ETF:ien spreadit ovat huomattavasti suuremmat verrattuna USA:ssa noteerattaviin verrokkeihin. Spreadista koituu sijoittajalle ikävästi ylimääräistä kulua varsin huomaamatta. Myös Deutsche Bankin markkinatakaus mietityttää, sillä osto- ja myyntilaidat näyttävät olevan toisinaan pitkiäkin aikoja tyhjinä. En siten ole täysin vakuuttunut siitä pysyykö tämä ETF salkussani lopullisesti. Mielummin käyttäisin USA:ssa noteerattuja ETF:iä. XMUS:ia ostin reilulla 500 eurolla.

Vuoden vaihteessa kerroin, että aion tänä vuonna laajentaa sijoituksiani ottamalla satelliitit mukaan. Tulen siis noudattamaan ydin-satelliitti mallia, jossa ETF:ät muodostavat passiivisesti hallinnoidun salkun ytimen. Satelliiteilla voin ottaa markkinavoimista mittaa ilman, että pidemmän ajan suunnitelma vaarantuu. Muutoin avoimesta linjastani poiketen olen päättänyt etten tule satelliittieni hankintoja ja muutoksia raportoimaan. Joudutte tyytymään pelkkään kokonaistilanteeseen niiden osalta. Salkun satelliitit voivat olla suoria osakesijoituksia, raaka-aineita, johdannaisia, lähes mitä vain maan ja taivaan väliltä. Ensimmäisen satelliitin hankintaan kului noin 650 euroa.

Kolmas ostokseni oli Seligsonin OMXH25 ETF, jota lisäsin salkkuun 22 kappaletta vajaan 500 euron hintaan. Edellisestä OMXH25 ETF hankinnasta oli jo vierähtänyt luvattoman kauan ja Nordnetin tämän kuukauden tavallista edullisemmat kaupankäyntikulut (3 euroa) aiheuttivat sen, että kyseistä ETF:ää pystyi ostamaan hyvillä mielin.

Uudistin sijoitusten allokaation esitystapaa johtuen siitä, että ainakin toistaiseksi hankin maakohtaisia ETF:iä NYSE:n sijaan Tukholman pörssistä. Koska kyseessä on omistamieni USA:ssa noteerattavien ETF:ien kanssa päällekkäin menevät tuotteet on raportointimielessä helpompaa niputtaa ne yhteen. Näin sijoituksista saa järkevämmän kokonaiskäsityksen.

Kuukauden aikana tehdyistä ostoista ja markkinoiden heilumisesta johtuen ovat allokaatiot muuttuneet totuttua enemmän. Satelliitit on luonnollisesti tullut mukaan uutena ryhmänä. Brasilian osuus laski kaksi prosenttiyksikköä, samoin Venäjän. Euroopan osuus laski yhden prosenttiyksikön. Suomen ja Kiinan osuus nousi yhden prosenttiyksikön. USA:n osuus kasvoi jopa kaksi prosenttiyksikköä johtuen kuukauden aikana tehdystä ostosta, sekä siitä, että se on kehittyviin markkinoihin nähden vakaampi.

Meno on ollut markkinoilla totisesti hurjaa koko kuluvan kuukauden. Itse pääsin hyödyntämään toukokuun 6. päivänä sattunutta hetkellistä likviditeetin katoamista markkinoilta. Ilo jäi lopulta kuitenkin lyhytaikaiseksi pörssin peruuttaessa kaupat yksipuoleisella päätöksellä. Valvova elin SEC tutkii edelleen syitä tapauksen takana ja tänään niistä on tehty ensimmäinen julkinen raportti. Lopulliset syyt ovat vieläkin hämärän peitossa.

Lisäksi on nähty hurjia nousuja ja vielä hurjempia laskuja. Vaikka tällä hetkellä tilanne näyttääkin pessimistisemmältä kuin aikoihin olen itse luottavaisin mielin liikkeellä. Epävarmoina aikoina tehdään parhaimmat sijoitukset. Siksi en murehdi tapahtunutta laskua vaan iloitsen, että pääsen tekemään hyviä sijoituksia alennushinnoilla. Toistan itseäni, mutta pidän nykyistä tilannetta otollisena aloittaa pitkäjänteinen sijoittaminen. Kieltämättä tilanne ei ole yhtä hyvä kuin noin puolitoista vuotta sitten jolloin vallitseva pessimismi oli vieläkin kovempaa. Kaikesta huolimatta tilanne on edelleen sijoittajan silmin hyvä. Kun epävarmuus aikanaan hälvenee voi arvonnousu olla yllättävän reipasta ja nopeaa. Markkinoilta poisoleminen voi tulla kalliiksi.

Lopuksi jotain hieman erilaista. Siskopuoleni ottaa tällä hetkellä pieniä maistiaisia siitä millaista taloudellisesti riippumattoman elämä voi olla. Hän pakkasi poikaystävänsä kanssa reput ja lähti kiertämään Intiaa puoleksi vuodeksi. Reppureissaamisen lisäksi heidän on tarkoitus tehdä hyväntekeväisyyttä. Matkan he tekevät lähes minimibudjetilla - ei ne suuret tulot vaan pienet menot. He pitävät matkasta myös blogia. Kannattaa tutustua!

Yhteenveto
Salkun arvo toukokuu 2010: 39 525,25€
Muutos edelliseen katsaukseen: 2 287,40€
Vuoden 2010 tavoite ylitetty 16 849€:lla.
Vuoden 2011 tavoite ylitetty 7 408€:lla.

13 vastausta artikkeliin "Tulos toukokuu 2010 (-2287,40€)"


jadfh kirjoittaa:

Onko blogistilla tai muilla lukijoilla tuoreita ehdotuksia Nordnetin korvaajaksi?

Sain tarpeekseni joka päiväisistä ongelmista Nordnetin kanssa. Osinkojen perään saa kysellä ja tilille ilmestyy ylimääräistä rahaa ja tililtä katoaa rahaa ja veloittavat omista mokistaan ylityskorkoa kun jonkun tietyn valuutan tili menee miinukselle heidän omien sähläyksien toimesta. Miinuskorkoa ovat veloittaneet myös siitä hyvästä, että valuutan vaihto ei ole toteutunut heidän omista ongelmista johtuen.

Noille kusipäille en maksa enää senttiäkään mistään.

21.5.2010 klo 9.49.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Muistaakseni sijoituksistasi oli suurin osa USA:ssa? Siten varmaankin kannattaa tutustua joihinkin paikallisiin palveluntarjoajiin, jos kaupankäynti on aktiivista.

Omalla kohdalla varteenotettavin lienee E*TRADE, sillä käyn kauppaa kohtuu harvoin.

Ilmoitteleppa vertailtuasi vaikka tuossa välittäjävertailukirjoituksessa tuloksista, niin on apua muillekin. Ikävä kyllä en itse osaa auttaa tämän enempää.

21.5.2010 klo 11.54.00

Anonyymi kirjoittaa:

IAB: http://www.interactivebrokers.com/ibg/main.php

22.5.2010 klo 19.05.00

Pete kirjoittaa:

Olen seurannut jonkun tovin blogiasi ja isot propsit sinulle sen ylläpitämisestä! Olen itse aloittelemassa säästämis/sijoitustouhua nimenomaan pitkällä tähtäimellä niinkuin sinäkin. Suorat osakeostot on tuttuja mutta tämä ETF:ien ostaminen hiukan mietityttää. Tämä on varmasti ihan perustietoa mutta voisitko silti avittaa parin kysymyksen kanssa:

Ovatko ETF:t pitkällä juoksulla (30+ v) tuottava ja luotettava sijoitus? Miten pitkälle historiaan dataa löytyy?

Miten rahastofirman konkurssi vaikuttaa sen ETF-rahastoihin ja mitä tässä tapauksessa sijoitukselle tapahtuu?

Onko riskinä että kun ETF:ien suosio sijoituskohteena kasvaa, hallinnointikulut nousevat niin reilusti että ne eivät enää ole kustannustehokas tapa sijoittaa?

Olen ajatellut ostaa Seligsonin OMXH25 ETF:ää, saanko täyden osinkotuoton jos ostan sen ennen irtoamispäivää? Tarkoitan että onko ETF:llä vain yksi irtoamispäivä joka ei riipu indeksin sisältämien osakkeiden osinkojen irtoamispäivistä? Osaatko sanoa minkälainen osinkodippi Seligsonin ETF:llä on aikaisemmin ollut?

Kiitos!

24.5.2010 klo 11.01.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Historian ensimmäinen ETF näki päivänvalonsa vuonna 1993. Kyseessä oli S&P 500 indeksiin sijoittava ETF nimeltään SPDR ("spider"). Perinteisesti ETF:t seuraavat aina jotakin indeksiä, joten teoreettinen historiadata yltää yhtä pitkälle kuin indeksinkin. Indeksiä seuraavan ETF:n tuotto on sama kuin indeksin vähennettynä kuluilla.

ETF:ää hallinnoivan yrityksen ja sijoittajien omaisuudet pidetään erillään. Sijoittaja siis omistaa ETF:n sisältämät arvopaperit - ei rahoitusyhtiö. Mikäli ETF:ää hallinnoiva rahoitusyhtiö tekee konkurssin ovat ETF:n sisältämät osakkeet edelleen sijoittajan omaisuutta. Konkurssin yhteydessä ei siis ole pelkoa siitä että menettäisi omaisuutta.

ETF:n suosion kasvaminen ei aiheuta kaavailemaasi ongelmaa vaan itse asiassa juurikin päinvastoin. Kun suosio kasvaa pyrkivät yhtiöt rakentamaan yhä kustannustehokkaampia tuotteita eli itse asiassa hallinnointikulut laskevat. Sen sijaan passiivisesti hallinnoidun ETF:n varjopuoli niiden yleistyessä kriittisen pisteen yli on se, että muut pystyvät hyödyntämään markkina-anomalioita yhä enemmän. Mikäli kaikki sijoitukset olisivat passiivisesti hallinnoituja eivät markkinat olisi enää tehokkaat ja siten indeksointi olisi hyödytöntä. Pulma on enemmänkin teoreettinen eikä tällaista ongelmaa ole vielä aikoihin edessä.

Yhtiökokousta seuraava päivä on osingon irtoamispäivä ja sinä päivänä tehdyt kaupat eivät siten ole oikeutettu osinkoon. Saadaksesi osingon joudut ostamaan siis viimeistään yhtiökokouspäivänä. Osinkodippi on järjestäin osingon suuruinen. OMXH 25 ETF jakaa osingot ulos kerran vuodessa. Se rahastoi kaikki vuoden aikana tulleet osingot ja jakaa ne ulos kerran vuodessa.

Tarkempia tietoja OMXH 25 ETF:n osingoista saat Seligsonin blogista: http://www.seligson.fi/suomi/ajankohtaista/kysymys_vastaus/show_item.asp?itemID=79

24.5.2010 klo 11.40.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mielenkiinnosta noihin sateellitteihin.. Ei missään nimessä tarvitse kertoa mitä olet ostanut, mutta koetko järkevänä ostaa satelliitiksi osaketta, joka löytyy jo omista ETF:stä?? Esim. Nokiahan on tällä hetkellä hyvin hyvin halpa....

26.5.2010 klo 9.35.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Mikäli oma näkemys on sellainen, että ylipainottamalla jossakin ETF:ssä mukana olevaa osaketta saa parempaa tuottoa niin sen ostaminen on mielestäni perusteltua.

26.5.2010 klo 9.39.00

Anonyymi kirjoittaa:

Mitä mieltä olet tästä uudesta rahastosta?

http://www.taaleritehdas.fi/fi/news/arvomarkkatoimintaalkanut.html

26.5.2010 klo 14.28.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Hinnoittelu on suolainen: 1,2% + 20%, lisäksi merkintä- ja lunastuspalkkiot 1%. Ei siis mitenkään kustannustehokas rahasto.

Arvosijoittaminen itsessään on mielenkiintoinen aihe. Kaavailemani sijoitusstrategia oli tarkoitus rakentaa juuri arvosijiottamisen varaan. Sain kuitenkin käsiini tutkimustietoa, joka on suorastaan hämmentävää. Tulen kirjoittamaan tästä lähiviikkoina.

26.5.2010 klo 14.48.00

jussi kirjoittaa:

Voitko hieman valottaa miksi et kerro satelliittejasi? Itselläni ei heti tule mieleen mitään mikä olisi sinua vastaan jos ne lukijoille kertoisit, mutta taidan olla väärässä.

26.5.2010 klo 15.25.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

Siihen on muutamia syitä.

Ensiksi pidän passiivista sijoittamista kaikkein parhaimpana tapana sijoittaa ja vaurastua. Satelliiteilla haen passiivisista sijoituksista poikkeavia lähestymistapoja paremman tuoton saamiseksi. Satelliittien kanssa käyttämäni strategia voi vaihdella, samoin sen sisältö tiuhastikin. En halua rohkaista lukijoita aktiiviseen kaupankäyntiin, sillä se tutkitusti on tehottomampaa kuin passiivinen sijoitusstrategia.

Toiseksi mikäli niin hassu yhteensattuma tapahtuisi, että kykenen satelliiteilla järjestäin saamaan parempia tuottoja en halua salkun sisältöä paljastaa ja antaa siitä etua muille. Tämä on tärkeää, kun hyödynnetään jotakin markkina-anomaliaa. Muutoin anomalia voi kadota tai ainakin sen elinikä lyhenee.

Kolmanneksi satelliitit voivat pitää sisällään sellaisia arvopapereita, jotka eivät suurimmalle osalle sovi (esim. johdannaiset ja muut vivutetut tuotteet). Mitenkään ottamatta kantaa siihen sopivatko ne itsellenikään.

Yksi vaihtoehto voisi olla myös tiputtaa kuukausiraportoinnista kokonaan satelliitit pois. Huomaan jo nyt, että järkevän kuvan antaminen niistä on hankalaa, kun satelliiteissa kiinni oleva rahamäärä vaihtelee jne.

26.5.2010 klo 15.40.00

Anonyymi kirjoittaa:

Tiedätkö mistä saa selville eri ETF:ien osinkojen jakopäivän? Onko esim VWO:lle jotakin sivustoa, josta tieto löytyisi?

2.6.2010 klo 20.58.00

Kohti taloudellista riippumattomuutta kirjoittaa:

En tiedä sivustoa, josta näkisi keskitetysti kaikkien ETF:ien osinkojenjakopäivät. Tietoa joutuu siis hakemaan muutamasta eri paikasta.

Yksi vaihtoehto on vierailla suoraan liikkeellelaskijan kotisivulla. Esimerkiksi mainitsemasi Vanguardin ETF:n osingot selviävät tältä sivulta.

Toinen käyttämäni tapa on katsoa osinkohistoriaa Yahoon palvelusta. Yahoon palvelusta voi katsoa jokaisen osakkeen kohdalta historialliset hintatiedot ja kun kyseiseltä sivulta laittaa filtteriksi "dividends only", niin näkee vanhat osingot. Esimerkki VWO:sta Yahoon palvelussa tässä linkissä.

2.6.2010 klo 21.09.00

Jätä kommentti

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails