Blogi menee tauolle

25.8.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Kuva: eyehook.com)

Edellinen kirjoitukseni herätti aikamoisen myrskyn vesilasissa. Sain mm. seuraavaa palautetta:

"Blogi tuntuu nyt olevan enemmänkin oman taloudellisen hyödyn hankkimisen tavoite kuin talouden neutraalia tarkkailemista."

"Saattaahan se ollakin, että joku on aivan aidosti niin kiinnostunut osakepoiminnasta ym. tuubasta, että maksaakin siitä jotain."

"Aika jännittävää, että jos kaikki palaute ei ole ylistävää Saituri säntää paikalle heiluttamaan sanan säilää ja panemaan laput silmillä kulkevat inisijät häpeämään. Mussuttajat kuriin."

"Suunta on jo pidemmän aikaa ollut alaspäin ja tällaisenaan blogi ei tuo ainakaan minulle enää mitään lisäarvoa."

Heräsin (jälleen kerran) miettimään, että miksi ihmeessä oikein ylipäänsä pidän tätä blogia? Olen kirjoittanut näitä tekstejä, koska olen tuntenut, että niistä olisi toisille hyötyä. Olen halunnut jakaa omaa tietämystäni ja kokemusta vapaasti, jotta myös muut hyötyisivät niistä. Olen saanut siitä mukavaa palautetta ja juuri siksi olen jatkanut tätä kaikkea. En siksi, että blogista tulevat tulot olisivat suuret (n. 20e/kk). Olen saanut blogin pitämisestä paljon iloa omaan elämään. Sen pitämisellä on tuntunut olevan merkitystä niin muille kuin myös itselleni. Olen saanut siitä mielihyvää.

Mutta en enää tällaisen palautteen jälkeen. Koska yhdenkin kommentoijan mielestä blogi ei tuo mitään lisäarvoa, niin miksi ihmeessä tuottaa vielä lisää täytettä internetin syövereihin? Se on jo ennestään täynnä roskaa!

Koska ilmeisesti kirjoituksillani aiheutan nykyään enemmän harmia kuin iloa (niin itselleni kuin muille) on päätös helppo.

Blogi jää määrittelemättömän pituiselle tauolle.

Haluan ottaa etäisyyttä tähän kaikkeen. En kirjoita uusia artikkeleita. Kuukausikatsaukset voivat ilmestyä tai olla ilmestymättä. Blogi voi jatkua tai olla jatkumatta. Satelliittisalkun päivittämistä jatkan silti, jotta täytän lupauksen jonka olen palvelun maksaneille ihmisille antanut. Kirjaprojektiin tällä päätöksellä ei ole vaikutusta.

Nyt helpompi ratkaisu itselleni on pitää ajatukseni sijoittamisesta, sekä erilaisista tavoista vaurastua omana tietonani, eikä jakaa niitä julkisesti. En saa siitä muuta kuin pahaa mieltä. On parempi, että hyödynnän itse omat ajatukseni ja löydökset.

Blogin pitäminen ottaa myös paljon aikaa. Asioiden taustojen selvittäminen, tutkiminen ja pureskeleminen luettavaan muotoon ottaa kaikki aikaa. Aikaa, jonka voisin käyttää myös sellaiseen, josta saan suurempaa sisältöä elämääni. Tällä hetkellä ylivoimaisesti paras vaihtoehto on antaa säästynyttä aikaa rakkaalle poikalapselleni.

Jos haluat olla minuun yhteydessä, niin se onnistuu sähköpostilla. Käyn tasaisesti erilaisia keskusteluja lukijoiden kanssa mailitse ja olen saanut niistä paljon. Olin ajatellut käsitellä blogin tulevissa kirjoituksissa mm. sijoittamista metsään (yhteismetsän hyödyt), erästä varsin riskitöntä tapaa saada viisinumeroisia (jopa kuusinumeroisia) potentiaalisia tuottoja (vaatii myös tuuria, jota tosin voi minimoida), muista arvosijoitusmenetelmistä, Yalen mallista jne. Tässä muutamia aiheita sähköpostien aiheiksi, toivottavasti myös sinulla on antaa omaa näkemystä.

Blogi jää siis tauolle niin pitkäksi aikaa, kunnes tunnen, että saan uusien kirjoitusten kirjoittamisesta samanlaista ilon tunnetta kuin aiemmin. Kauanko se kestää en tiedä.

Suhtaudun sijoittamiseen edelleen yhtä intohimoisesti kuin ennenkin. Se ei ole muuttunut mihinkään.

Kiitos, että jaksoit lukea tänne asti. Toivotan hyvää ja kauniin ruskaista syksyä kaikille!

Satelliittisijoitukset paljastettu

24.8.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Olen viimein päättänyt paljastaa satelliittisijoitukseni ja sijoitusstrategian sen takana. Kuten eräs lukija toi kommenteissa ilmi syö satelliittien pimittäminen uskottavuutta. Olen kuitenkin käyttänyt paljon aikaa ja vaivaa oman strategiani etsimiseen ja toteuttamiseen enkä siten halua sitä levitellä aivan jokaiselle lukijalle. Niinpä päädyin kompromissiin.

Jaan tiedon satelliiteista maksua vastaan. Mikäli sinua kiinnostaa tietää mikä käyttämäni strategia on, mitä osakkeita satelliittisalkku on syönyt sisäänsä tai päästä käsiksi satelliittisalkun sisällä tehtyihin kauppoihin, niin nyt se on mahdollista!

Painottaisin kuitenkin, että meistä jokainen kykenee menestymään vallan mainiosti sijoittajana vaikkei olisi koskaan satelliittisalkkuani nähnyt tai edes kuullut siitä. Jos kaikesta huolimatta haluat kurkistaa mitä salkkuni on syönyt tai varmistaa, että kaikki kulut ja tuotot ovat varmasti laskettu oikein, niin sinulla on siihen mahdollisuus. En myöskään laita yhtään pahitteeksi mikäli haluat tukea tätä blogia maksamalla pääsystä satelliittiportfolioon.

Ottamalla satelliittisijoituksiin pääsystä maksun varmistan samalla, että se päätyy vain sellaisten henkilöiden luettavaksi joita asia oikeasti kiinnostaa. Koska oletettavasti tilaajien määrä on varsi pieni ei sillä pitäisi olla suurta merkitystä tuleviin tuottoihin.

Homma toimii seuraavanlaisesti. Olen sivun ylälaitaan lisännyt uusia linkkejä (Etusivu, Mies blogin takana, Satelliittisijoitukset, Kuukausikatsaukset). Klikkaamalla Satelliittisijoitukset -linkkiä pääset satelliittiportfoliosivulleni. Sivun sisältö on suojattu tunnuksella. Tunnuksen voit tilata lähettämällä tekstiviestin:

TXT5 SIJOITUKSET numeroon 17211

Tekstiviestin hinta on 5€. Saat paluuviestinä henkilökohtaisen tunnuksen, joka on voimassa yhden kuukauden ajan. Syöttämällä tunnuksen laatikkoon, sekä painamalla Kirjaudu pääset sivulle sisään. Mikäli haluat maksaa käyttäen jotakin muuta menetelmää (esim. PayPal tai suora tilisiirto) niin ole minuun yhteydessä sähköpostitse.

Pyrin päivittämään salkun sisällä tehdyt ostot ja myynnit aina transaktiota seuraavana päivänä, kun välittäjän laskelmat ovat valmiit. Muutoin pyrin päivittämään salkun kokonaistilannetta vähintään kerran kuukaudessa.

Yksinkertaisuuden vuoksi voit kirjautua satelliittisalkkuun myös suoraan tästä blogitekstin alapuolelta. Jatkossa, kun artikkeli on hautautunut uusien kirjoitusten alle löydät salkun helpoiten yläosan linkeistä.

Tulos elokuu 2010 (+2088,84€)

21.8.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuuttaKuukauden aikana sijoitusvarallisuuteni kehittyi varsin vakaasti. Tämä siitä huolimatta, että markkinoilla on varovaisuus lisääntynyt kasvaneen tuplapudotuksen todennäköisyyden vuoksi. Tämä varovaisuus näkyi esimerkiksi muutaman viime päivän aikana jolloin salkun arvo laski huomattavasti. Siitä huolimatta salkku kokonaisuutena kehittyi ihan mukavasti.

Sijoitusvarallisuuden arvo on nyt 2088,84€ korkeampi kuin kuukausi sitten. Prosentteina mitattuna nousua tuli 4,63%. Näistä kahdesta tuhannesta eurosta noin puolet on kuukauden aikana tullutta arvonnousua ja toiset puolet uutta lisättyä pääomaa satelliittisijoituksiin. Satelliittisijoitukset kehittyivät jälleen kerran indeksisalkkua huomattavasti paremmin.

Kasvanut epävarmuus ja volatiliteetti eivät häiritse minua. Itse asiassa päinvastoin! Mitä enemmän ihmiset murehtivat sitä kauemmin osakkeiden hinnoittelu pysyy maltillisena ja sitä pidempään ehdin näitä edullisia ostoksia kahmia salkkuuni. Mitä pidempään matalasuhdanne ja epävarmuus kestävät sitä enemmän ehdin salkkua turvottaa. Suurimpien epävarmuustekijöiden hälvettyä tulevaisuudessa kantavat edulliset ostokset runsaasti hedelmää.

Kuten rivien välistä voi lukea olen varsin optimistinen. Pidän todennäköisyyttä sille, että vajoasimme alemmas kuin 2009 maaliskuun tasot erittäin epätodennäköisenä.

Sijoittamisessa ei sellaista vuotta olekaan etteikö jokin kriisi häiritsisi. Näitä kriisejä pitää vain oppia sietämään tai muussa tapauksessa osakkeet eivät ole se oikea sijoitusmuoto sinulle. Tai sitten salkun osakepaino on liian korkea. Lainaan tähän Anders Oldenbugin blogista pätkän, josta selviää minkälaisia murheita erityisesti UK:ssa toimivilla sijoittajilla on ollut viimeisen 40 vuoden aikana:
1970: Vietnamin sota leviää Kambodjaan
1971: Iso-Britannia muuttaa valuuttansa desimaalijärjestelmään
1972: Maailmanlaajuinen inflaatio kiihtyy
1973: Öljykriisi
1974: Watergate-skandaali aiheuttaa poliittista epävarmuutta
1975: Pol Potista tulee Kambodjan diktaattori
1976: Iso-Britannia joutuu hakemaan lainaa IMF:ltä
1977: Maailmanlaajuinen energiakriisi
1978: Tyytymättömyyden Talvi (lukuisia lakkouhkia Iso-Britanniassa)
1979: Neuvostoliitto miehittää Afghanistanin
1980: Iranin ja Irakin välinen sota
1981: Paavia ja presidentti Reagania ammutaan
1982: Falklandin sota
1983: USA:n suurlähetystöä Beirutissa pommitetaan
1984: Iso-Britannian hiilikaivostyöläisten lakko
1985: Gorbachov lanseeraa Perestroikan ja Glasnostin
1986: Tjernobylin ydinvoimala räjähtää
1987: Mustan maanantain pörssiromahdus
1988: Lockerbien terroristi-isku
1989: Berliinin muuri kaatuu
1990: Irak miehittää Kuwaitin, Persianlahden sota alkaa
1991: Maailmanlaajuinen talouskriisi
1992: Iso-Britannia jättää ERM-rahajärjestelmän
1993: IRA pommittaa Lontoon Cityä
1994: Balkanin sotatoimet kiihtyvät
1995: Meksikon devalvaatio johtaa ”Tequilakriisiin”
1996: Hullun Lehmän tauti
1997: Hong Kong palautetaan Kiinalle
1998: Venäjän talousromahdus
1999: Euro otetaan käyttöön
2000: Dot-com –kupla puhkeaa
2001: Terroristihyökkäykset USA:ssa
2002: USA:n suuryhtiöiden kirjanpitorikokset
2003: Irakin sota alkaa
2004: Tsunami iskee Kaakkois-Aasiaan
2005: Öljyn ja raaka-aineiden hinnat nousevat pilviin
2006: Pohjois-Korea testaa ydinaseita
2007: USA:n subprime-lainat romahtavat
2008: Maailmanlaajuinen finanssikriisi
2009: Maailmanlaajuinen talouskriisi
Kuten listasta hyvin huomaa on aina jokainen vuosi omalla tavallaan poikkeuksellinen. Kaikista näistä kriiseistä huolimatta  ovat osakkeiden arvot osinkoineen 40 vuoden aikana moninkymmenkertaistuneet.Salkun allokaatiossa on tapahtunut kuukauden takaiseen seuraavat muutokset. Satelliittien paino on kasvanut kahdella prosenttiyksiköllä. Brasilian ja USA:n painot puolestaan ovat laskeneet yhdellä prosenttiyksiköllä. Muiden painot ovat pysyneet ennallaan.

Viimeiset kuusi viikkoa olen viettänyt yhdistettyä kesä- ja isyyslomaa. Lomaa on vielä jäljellä ensi viikko, joka huipentuu viikonloppuna pidettäviin poikani ristiäisiin. Kun poika saa viimein nimen pääsen myös aukaisemaan hänelle ikioman sijoitussalkun.

Näiden kuuden viikon aikana olen saanut maistiaisia siitä minkälaista taloudellisesti riippumaton elämä voisi olla. Minun ei ole tarvinnut huolehtia toimeentulosta ja aikaa on ollut käytettävissä ruhtinaallisesti itselle tärkeisiin asioihin. Täysin laakereilla en ole levännyt ja olenkin loman aikana saanut tehdyksi muun muassa seuraavia asioita:
 • istutettua, perustettua ja kalkittua noin 500 m2 uutta nurmikkoa etupihalle
 • kirjoitettua parikymmentä sivua raakatekstiä minun ja Saiturin yhteiseen kirjaprojektiin
 • pitänyt hevosista huolta (juottanut, hakenut metsästä karkulaista jne)
 • pilkkonut ja halkonut puita koko vuoden lämmitys ja saunomistarpeisiin
 • ajanut nurmikkoa
 • siirtänyt sähköpaimenen lähemmäs hevosten kesäaitausta
 • nauttinut kasvimaan antimista (mansikat, herukat, porkkanat, perunat, sipulit, salaatit...)
 • nukuttua 10 tunnin yöunia
 • luettua useita kirjoja (Walden, Freakonomics jne)
 • hionut ja maalannut kunnostettavaa lapsen pinnasänkyä
 • ...ja monen monia muita asioita!
Kaiken kaikkiaan olen nauttinut tästä ajasta riemuiten! Onko mukavampaa kuin käydä aamulla katsomassa hevosia laitumella ja sen jälkeen kävelyllä läheisessä metsässä - ilman mitään kiireitä. Toimia omaan tahtiin kuten parhaimmaksi näkee. Kiirehtimättä. Nauttien. Ah!

Kirjoitin aiemmin, että isyyslomasta johtuen voi olla etten lähikuukausina kykene tekemään kuukausittaista ostosta salkkuun. Nyt näyttäisi siltä, että työpaikan puolivuosittain maksettava bonus on tulossa maksuun ensi kuun palkassa. Alunperin ajattelin, että seuraavassa palkassa tulisi ainoastaan viikon palkka, sillä Kela tilittää isyysloman korvauksen vasta 4-6 viikon kuluttua hakemuksen jättämisestä (en ole vielä jättänyt). Tämä tarkoittaa sitä, että bonusten ansiosta ensi kuun palkka on vain hivenen normaalia pienempi. Ja myöhemmin tulee lisäksi päälle Kelan maksama korvaus. Tämän johdosta kuukausittain tapahtuvaan osto-ohjelmaan ei tule katkosta vaikkakin tehtävän oston ajankohta varmaankin muuttuu myöhemmin tehtäväksi. Sitten kun Kelan rahat ovat tilillä.

Yhteenveto
Salkun arvo elokuu 2010: 47 245,08€
Muutos edelliseen katsaukseen: 2 088,84€
Vuoden 2010 tavoite ylitetty 24 569€:lla.
Vuoden 2011 tavoite ylitetty 15 128€:lla.
Vuoden 2012 tavoite ylitetty 4 554€:lla.

Nordnetin puolustuspuheenvuoro

17.8.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Nordnetin uusi hinnoittelu on puhuttanut paljon suomalaisia piensijoittajia. Olen itsekin kirjoittanut blogissa asiasta muutamaan otteeseen. Näistä kirjoituksista saa luettavaksi kuitenkin vain yhden näkemyksen asiasta.

Tasapuolisuuden nimissä olin yhteydessä Nordnet pankkiin ja pyysin heiltä haastattelua. Juha Raumolin Suomen Nordnetistä suostui haastateltavaksi, joten laitoin hänet vastaamaan askarruttaneisiin kysymyksiin.

Haluan vielä erikseen kiittää Juhaa haastattelusta! Osoittaa rohkeutta vastata kysymyksiin blogissa, joka on esittänyt voimakastakin kritiikkiä heitä vastaan. Mutta vain näin saadaan kuuluville myös asian toinen puoli ja ihmiset voivat muodostaa oman puolueettoman mielipiteen. Pidän myös positiivisena sitä miten Nordnet suhtautuu uusiin kommunikaatiovälineisiin, kuten blogeihin ja foorumeihin ja uskaltaa ottaa niihin osaa. Tämän avoimuuden soisi leviävän myös muihin pankkeihin.


KTR: Kuumin kysymys ensin. Monia Nordnetin vanhoja asiakkaita on puhuttanut paljon uusi hinnastonne. Vanhaan hinnastoon verrattuna monilla asiakkailla kaupankäyntikustannukset ovat kohonneet melkoisesti. Nykyinen hinnasto perustuu pitkälti kaupankäyntiaktiivisuuteen, mutta sillä ei kuitenkaan ole merkitystä ulkomaisten pörssien osalta. Miksi näin? 

JR: Julkaisimme huhtikuussa uuden hinnaston sekä eQ Pankista Nordnetiin siirtyville asiakkaille ja Nordnetin nykyisille asiakkaille. Molemmilla oli erilainen hinnoittelumalli, joka piti yhtenäistää. Nordnetin asiakkaiden hinnasto nousi ja eQ Pankin asiakkaiden pääsääntöisesti laski. Esimerkiksi eQ:n piensijoittajat maksoivat kotimaisesta säilytyksestä 2 eur/kk ja Nordnetissä säilytys on ilmainen.

Ulkomaisten pörssien hinnastossa on huomioitu aktiivisuus; yhden toimeksiannon tekemällä asiakkaamme voi seuraavassa kuukaudessa tehdä hieman edullisemmin ulkomaista kauppaa. Ulkomainen säilytys on myös ilmainen, ei osakelaji- tai tilikohtainen.


KTR: Pysytään vielä hetki kaupankäyntikustannuksissa. Paljon närää on aiheuttanut myös se, että Nordnetin ruotsalaiset asiakkaat pääsevät suomalaisia edullisemmilla välityspalkkioilla. Mikä logiikka tämän takana on? 

JR: Nordnetillä ei ole yhtenäistä pohjoismaista hinnastoa. Nordnet Suomen päämarkkinalla Suomessa markkinoiden kustannusrakenne on kalliimpi kuin esim. Ruotsissa. Lisäksi Ruotsissa on suurempi asiakasmäärä jakamassa kiinteitä kustannuksia.


KTR: Tapa jolla uusi hinnoittelu kommunikoitiin aiheutti melkoisen myräkän piensijoittajien keskuudessa. Erityisesti internetin keskustelupalstoilla kävi keskustelu kuumana. Miten kommunikointi teidän mielestänne meni?

JR: Hinnaston muutos johti siihen, että asiakkaamme keskustelivat siitä keskustelupalstoilla kiivaasti ja negatiiviseen sävyyn. Siltä osin epäonnistuimme kommunikoinnissa. Asiakaspalvelumme on vastannut asiakkaiden palautteisiin asiassa.


KTR: Omistan suurimmaksi osaksi ulkomailla noteerattuja arvopapereita, joiden kaupankäyntivaluuttana on jokin muu kuin euro. Nordnetin salkun yleisnäkymä näyttää näiden arvopapereiden osalta tuoton ainoastaan noteerausvaluutassa. Tämän vuoksi salkun todellinen tuotto on jotain aivan muuta. Tämän johdosta joudun pitämään erillistä kirjanpitoa, jotta pysyn selvillä salkun todellisesta kehittymisestä. Onko tähän tulossa muutosta?

JR: On ikävää, että palvelumme ei kaikissa tilanteissa näytä tuottoa oikein (osalla arvopapereista ei ole markkinahintaa). Kehitämme kuitenkin jatkuvasti palveluamme ja meillä on Pohjoismaissa noin 316.000 asiakasta, joiden palvelukehitystoiveita kuuntelemme. Tiedämme, että palvelussa on kehityskohteita, kuten ym. esimerkki ja osa tuottoraportoinnista.

Parannamme tulevaisuudessa etenkin vero- ja tuottoraportointia, mutta en valitettavasti voi luvata aikataulua kysymällesi toiminnallisuudelle.


KTR: Monissa asiakkaissa herättää hämmennystä myös se, että verottaja tuntuu vuosi toisensa jälkeen laskevan luovutusvoittojen ja -tappioiden määrän oikein, mutta Nordnetin vuositiliote palvelu ei. Erityisen ongelmallisia tuntuvat olevan useammassa erässä tehdyt ostot ja myynnit varsinkin jos myyntierät ovat eri kokoisia. Onko tähän tulossa parannusta?

JR: Työ on jo käynnissä. Olemme käynnistäneet veroraportoinnin kehitysprojektin, jonka tarkoituksena on parantaa merkittävästi vuoden 2010 veroraportointia aikaisemmasta.


KTR: eQ:n vanhat asiakkaat ovat jääneet kaipaamaan monia heille tärkeitä asioita, joita näkevät toteutetun huonommin Nordnetin palvelussa. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset analyysigraafit ja osakekohtaiset uutiset. Mitä kaikkia asioita entisen eQ:n palvelusta ollaan tuomassa Nordnettiin?

JR: Listallamme on vero- ja tuottoraportointi ensimmäisenä. Samoin olemme priorisoineet kärkeen osakekohtaisten uutisten esittämisen. Nordnet kehittää palvelua ja kehityslistalla on myös toiminnallisuuksia, joita eQ:ssa ei ollut. Tavoitteena on kehittää suomalaisin voimin palvelua suomalaisten säästäjien ja sijoittajien tarpeita vastaavaksi. Nyt se on aivan eri lailla mahdollista kun sekä liiketoiminta, asiantuntijat ja osa kehitysresursseista istuvat Suomessa.


KTR: Olette perustelleet kaupankäyntikustannusten nostoa parantuvalla asiakaspalvelulla ja uusilla palveluilla. Voisitteko kertoa mitä kaikkea olette jo Nordnetin kulissien takana tehneet ja minkälaisia muutoksia on vielä luvassa?

JR: Nordnetin palvelua on uudistettu paljon vuoden 2010 aikana. eQ:sta toimme mukanamme ProStreamerin, Kompassi-analyysikirjaston ja paransimme rahaliikennettä ja sen nopeutta, mikä on tärkeä asia. Useiden salkkujen / tilien hallinta hyppäsi suuren askeleen eteenpäin myös. Lisäksi olemme kevään aikana parantaneet mobiliitarjontaamme (Android ja iPhone v2). Veroraportoinnissa harppaamme ison askeleen vuoden lopussa. Meklari- ja asiakaspalvelun määrä, laatu ja asiantuntemus ovat myös parantuneet paljon, vaikka emme ole vielä kesällä saavuttaneet tavoitteitamme. Tarkoituksenamme on tarjota suomalaisille palvelua Suomesta käsin, siinä yhtälössä voi olla ettemme ole aina halvin.

Meillä on nyt myös Helsingin keskustassa toimipiste, missä asiakkaamme voivat asioida. Järjestämme omissa tiloissa erilaisia asiakas- ja koulutustilaisuuksia ja paikallinen toiminta mahdollistaa myös, että tapaamme säännöllisesti asiakkaita myös muualla Suomessa. Aikaisemmin vastaavaan toimintaan ei ollut yhtä paljon resursseja ja Helsingin toimipiste on yksi asia, jota asiakkaamme ovat toivoneet.


KTR: Haluatteko vielä lopuksi sanoa blogin lukijoille jotakin? Sana on vapaa.

JR: Kiitos kaikille asiakkaillemme palautteista ja tämänkin blogin kirjoituksista. Arvostamme rakentavaa palautetta ja sen avulla voimme tehdä teille entistäkin paremman palvelun.

Parempaa tuottoa kasvuosakkeilla?

13.8.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Kasvuosakkeet ja Mohanram

Siinä missä monet pitävät potentiaalisia arvo-osakkeita turskalta haisevilta jätepapereilta ovat kasvuyritykset ns. glamour osakkeita. Ne kasvavat voimakkaasti ja tulevaisuus näyttää hyvältä. Ei siis ihme, että monet poimivat mielummin salkkuunsa näitä kuumia osakkeita, joiden potentiaali lunastetaan vasta myöhemmin. Ihmiset ovat luonteeltaan optimisteja, joten kasvuosakkeiden odotukset ovat myös järjestäin korkealla. Tämän vuoksi sijoittajat pettyvätkin useammin kasvuosakkeiden kuin arvo-osakkeiden tuottoihin. Silti hyviin tarinoihin on aina helpompi ihastua kuin jo vuosikausia alhaalla rypeneeseen arvoyhtiöön, jonka toimiala on jotain aivan muuta kuin seksikäs.

Partha S. Mohanram on Toronton yliopiston kirjanpidon professori. Kun Piotroski esitteli kehittämänsä menetelmän hyvien ja huonojen arvo-osakkeiden tunnistamiseksi vuonna 2000 Mohanram innostui. Hän halusi ottaa selville voisiko samantapaisella menetelmällä myös pyrkiä erottamaan hyvät kasvuosakkeet huonoista.

Piotroskin tapaan myös Mohanram perusti tutkimuksen yritysten kirjanpitoon. Löytyisikö sieltä samanlaisia tekijöitä, jotka voisivat ennustaa kasvuosakkeen menestystä tulevaisuudessa?

Mohanram kehitti tätä varten oman pisteytyksen ja antoi sille Piotroskin innoittamana nimen G_SCORE. Tutkimus julkaistiin vuonna 2005 ja se sai nimekseen Piotroskia myötäillen Separating Winners from Losers among Low Book-to-Market Stocks using Financial Statement Analysis.


Mohanramin pisteytys - G_SCORE

Mohanramin G_SCORE pisteytys lasketaan samalla binääriperiaatteella kuin Piotroskin F_SCORE. Jokaisesta pisteytyksen kohdasta voi saada arvoksi vain joko nollan tai ykkösen. Lopuksi kaikki pisteet lasketaan yhteen. Siten korkein mahdollinen pistemäärä on 8 ja matalin 0.

Mohanram ryhmittelee laskettavat kohdat kolmeen eri kategoriaan. Kohdat ovat seuraavat:

Kannattavuus (Signals based on Earnings and Cash Flow Profitability)
 • 1. ROA korkeampi kuin toimialan mediaani (firm's ROA is greater than the contemporaneous industry median).
 • 2. Kassavirran ROA korkeampi kuin toimialan mediaani (firm's cash flow ROA exceeds the contemporaneous industry median).
 • 3. Toiminnan kassavirta on suurempi kuin nettotulot (firm's cash flow from operations exceeds net income).
"Kasvun yliennakointi" (Signals Related to Naive Extrapolation)
 • 4. Tuloksen vaihtelu toimialan mediaania pienempi (firm's earnings variability is less than the contemporaneous industry median).
 • 5. Myynnin kasvun vaihtelu toimialan mediaania pienempi (firm's sale growth variability is less than the contemporaneous industry median).
"Panostus tulevaan" (Signals Related to Accounting Conservatism)
 • 6. Tuotekehitys toimialan mediaania korkeampi (firm's R&D greater than the contemporaneous industry median).
 • 7. Pääomamenot toimialan mediaania suuremmat (firm's capital expenditure greater than the contemporaneous industry median).
 • 8. Mainostaminen toimialan mediaania suurempaa (firm's advertising intensity greater than the contemporaneous industry median).
Kuten Mohanramin pisteytyksestä huomaa arvioi menetelmä yrityksiä aina oman toimialan sisällä. Korkean pistemäärän yrityksinä pidetään sellaisia joiden G_SCORE on 6, 7 tai 8. Alhaisen pistemäärän sellaisia, jotka saavat arvoksi joko 0 tai 1. Hieman yli 20.000 tutkitusta alhaisen book-to-market luvun yrityksistä noin 11% sai hyvän pistemäärän (6, 7 tai 8) ja noin 16% huonon (0 tai 1).


Tulokset, ne tulokset! Tuottaako se mitään?

Tulokset ovat yllättävät. Mohanram muodosti menetelmällä hedge strategian, jossa salkkuun poimittiin aina korkean G_SCORE:n omaavia yrityksiä, sekä myytiin lyhyeksi matalan pisteen saaneita. Lisäksi strategiaan kuului vuosittainen rebalansointi, jolloin kaupat aina tehtiin. Tutkitun 21 vuoden aikana (1979-1999) strategia ei tuottanut kertaakaan tappiota. Ylituotot olivat huomattavat markkinoiden tuottoihin verrattuna. Tämä teoreettinen strategia ei luonnollisesti ota huomioon kaupankäyntikustannuksia tai veroseuraamuksia.


(Vuotuiset tuotot Mohanramin menetelmää käyttäen)

Vaikka sijoittaja jättäisi omasta stretagiastaan lyhyeksimyynnin pois ovat tuotot silti hurjia. Tutkitun 20.866 osakkeen keskituotto oli 8,2% p.a. Korkean pistemäärän osakkeet tuottivat saman 21 vuoden aikana 17,4% vuosittain. Alhaisen pistemäärän vuosituotot olivat -4% p.a.


(Mohanram pisteytyksen mukaiset buy and hold tuotot yhden ja kahden vuoden strategialle)

Menetelmä antoi paperilla varsin mukavia tuottoja, vaikka osakkeiden pitoajan pidensi kahteen vuoteen. Esimerkiksi poimimalla salkkuun menetelmän antamat parhaimmat 10% osakkeista oli vuosituotto koko korjattuna 21 vuoden aikana 59,7% p.a. pitämällä osakkeita aina kaksi vuotta.

Mohanramin omin sanoin menetelmä antaa paremmat tuotot pienemmällä riskillä:
This paper also contributes to the debate as to whether the book-to-market effect is caused by risk or mispricing. Firms with high G_SCORE ratings have virtually identical systematic risk and much lower return volatility than low G_SCORE firms and yet they significantly outperform low G_SCORE firms. Further, the G_SCORE strategy returns positive returns in all 21 years analyzed. This is inconsistent with a risk based explanation and provides support for a mispricing based explanation for the book-to-market effect for low BM firms.

Lopuksi

Mohanramin menetelmä on mielenkiintoinen erityisesti siksi, että se ottaa seulontaan toisen ääripään P/B osakkeista kuin Piotroski. Tutkimusten valossa P/B spektrin molemmista päistä on löydettävissä osakkeita, jotka tuovat huomattavia ylituottoja.

Molempia menetelmiä yhdistää yksi tekijä. Kummassakin menetelmässä löytyy yrityksen kirjanpidosta tekijät, jotka näyttävät ennustavan kuinka hyvin yritys tulevaisuudessa kehittyy.

Päätyy sijoittaja omassa strategiassaan sitten kasvuosakkeisiin tai arvo-osakkeisiin on molemmissa puolensa.

Asuntolainan korkokatto - tee se itse!

6.8.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


(Kuva: woodleywonderworks [flickr])

Asuntolainan koron nousu kirpaisee

Ihmiset ovat luonteeltaan riskinkarttajia. 500 euron menettäminen tuntuu kaksin verroin pahemmalta kuin 500 euron saaminen. Vakaus tuo turvaa ja sitä monet arvostavat. Oma asunto on yleensä ihmisen suurin sijoitus. Siihen on sitoutuneena pääomaa jopa kymmenien työvuosien edestä.

Asunto ostetaan lähes poikkeuksetta lainarahalla. Nyt korot ovat alhaalla, joten lainarahakin on halpaa. Korot ovat itse asiassa poikkeuksellisen matalalla tasolla. Onkin hyvin todennäköistä, että tulevaisuudessa korot ovat korkeammalla.

Mitä suuremman lainan henkilö asuntoaan varten ottaa, sitä enemmän korkotason muutos vaikuttaa kuukausierän suuruuteen tai niiden lukumäärään. Myös lainan suuruudella käytettävissä oleviin tuloihin on merkitystä. Jos laina on suuri suhteessa henkilön tuloihin aiheuttaa korkotason suuri muutos herkästi ongelmia lainanhoidon suhteen. Asuntolainamaksun jälkeen käteen jäävä rahamäärä kutistuu oleellisesti, millä voi olla kohtalokkaita seurauksia.

Pankin asiakas voi aina tällaisessa tapauksessa pyytää pankilta lyhennysvapaata, mutta se ei ole kestävä ratkaisu. Sen lisäksi, että lyhennysvapaata on epämukavaa pyytää ei pankkikaan ole halukas antamaan vapaita loputtomasti. Toinen vaihtoehto on järjestellä laina uudestaan, mikä käytännössä tarkoittaa laina-ajan pidentämistä, jotta kuukausierää saa pienemmäksi. Nykyaikana tosin laina-ajat ovat jo valmiiksi pitkiä, joten tälläkään toimenpiteellä ei monesti saa suurtakaan helpotusta kasvaneeseen kuukausierään. Lisäksi pidempi laina-aika tarkoittaa aina kalliimpaa lainaa, sillä korkoja kertyy maksettavaksi isompi määrä.


Pankeilla on ratkaisu

Mutta ei hätää! Pankit ovat ymmärtäneet ongelman ja kehittäneet turvallisuushakuisille ihmisille tähän ratkaisun - tuotteen nimeltä korkokatto. Sopimalla pankin kanssa asuntolainan korkokatosta ei lainan korko voi sovittuna aikana ylittää sovittua korkotasoa. Asiakas siten tietää kuinka korkea korko voi enintään olla kyseisenä aikana. Tämä tuo sitä mielenrauhaa, kun lainan suurimmat mahdolliset kustannukset ovat tiedossa pitkäksi aikaa. Lainan voi mitoittaa siten, että selviää maksimikorosta hyvin.

Korkokatto onkin asiakkaalle varsin vaivaton vaihtoehto. Kun sopimus on pankin kanssa tehty ei asialla tarvitse enää päätä vaivata. Näin matalan korkotason aikana monet ovatkin tarttuneet tähän vaihtoehtoon.

Tuotteena korkokatto on kuten mikä tahansa vakuutus. Siitä "korvataan" asiakkaalle tapahtunut "vahinko" eli ylittynyt korkotaso. Kuten mikä tahansa vakuutustoiminta, niin myös korkokatto perustuu sille, että keskimäärin vakuutuksen kustannus on suurempi kuin siitä maksettavat korvaukset. Yleensä pankin asiakas maksaa korkokatosta joko kertasumman tai kuukausittain lainanlyhennyksen yhteydessä.

Fiksulle ihmiselle, joka haluaa saada korkokaton tapaisen suojan omalle asuntolainalleen on olemassa muutamia eri vaihtoehtoja. Näillä on selviä etuja verrattuna pankin tarjoamaan korkokattoon. Pankin tarjoamassa korkokatossa on ainakin yksi asia selvä jo etukäteen. Mikäli korkotaso ei nouse sovitun tason yli ei otetusta vakuutuksesta ole hyötyä ja katosta maksettu raha on menetetty. Sitä ei ole mahdollista saada takaisin. Vakuutuksen riski siis toimii kumpaankin suuntaan. Mikäli vakuutus ei "laukea" on maksumiehenä asiakas, toisessa tapauksessa pankki. Laskelma on tosin laadittu sillä tavalla, että selvästi suurempi todennäköisyys joutua maksumieheksi on asiakkaalla.

Kaikkein yksinkertaisin vaihtoehto korkokatolle on vaihtaa vaihtovakorkoinen asuntolaina johonkin pitkään kiinteään korkoon. Kiinteän koron voi yleensä valita 3, 5, 10 tai 15 vuodeksi. Tällöin voi olla varma siitä, mikä asuntolainan korko on kyseisen ajan. Kiinteiden korkojen korot ovat aina ottohetkellä vaihtovakorkoisia korkeammalla, mutta ne pysyvät samana koko sopimusajan. Asiakkaalle on varsin selvää mikä "korkokatto" tällaisessa tapauksessa on ja mikä on sen hinta verrattuna vaihtuvakorkoiseen lainan ottohetkellä. Samalla tavalla kuin korkokatossa, niin tässäkin vaihtoehdossa asiakas joutuu maksamaan ottohetkellä ylihintaa, mutta saa vastapainoksi varmuuden siitä mikä korkotaso on myös tulevina vuosina. Sen sijaan asiakas ei pääse hyötymään millään tavalla korkotason laskemisesta tai alhaalla pysymisestä, sillä kiinteä korko ei jousta mihinkään suuntaan. Se pysyy samana koko sopimusajan.

Kiinteiden korkojen tasot löytyvät tästä, lisäksi niiden päälle tulee pankin oma marginaali, joka on vaihtuvakorkoista korkeampi.


Kerron sinulle salaisuuden

Olemassa on myös sellainen vaihtoehto, mitä pankit eivät ota esille, koska he eivät itse hyödy siitä mitenkään. Se on myös siinä mielessä loistava, että mikäli "vakuutus" osoittautuu tarpeettomaksi palautuu asiakkaalle kaikki rahat maksetuista vakuutusmaksuista. Itse asiassa palautuksen voi kasvattaa jopa suuremmaksi kuin vakuutuksesta on maksanut. Mikä tämä salaisuus on? Kerron sen seuraavaksi.

Tämä piilotelluin vaihtoehto on rakentaa asuntolainan korkokatto itse. Se on mahdollista ja vieläpä varsin yksinkertaista. Sen heikoin puoli on siinä, että se vaatii jonkin verran omaa viitseliäisyyttä, mutta sitäkin voi helpottaa automatisoimalla "vakuutusmaksun".

Kuinka korkokaton rakentaminen oikein tapahtuu? Vastaus on yksinkertainen. Maksamalla vakuutusmaksun itselle. Tämä on siinäkin mielessä hyvä vaihtoehto, että korkokaton määrää ja pituutta voi halutessaan itse muuttaa.

Otetaan esimerkki. Helmikuussa 6 kuukauden euribor oli suurin piirtein 0,97%:n tasolla. Osuuspankki tarjosi tuolloin 3 vuoden mittaista 2,8% korkokattoa 2000 euron hintaan 100.000 euron lainalle, kun viitekorkona käytettiin samaa 6 kuukauden euriboria. Vastaavasti 5 vuodelle 2,8% korkokatto oli ostettavissa 4960 euron hintaan. Olettakaamme, että elämme nyt tuota helmikuuta emmekä voi tulevaa korkokehitystä tietää. Oman korkokattonsa rakentava voisi tässä tilanteessa maksaa itsellensä "vakuutusmaksua" vaikkapa 2000 euron verran. Hän haluaa ostaa korkokaton sillä 3 vuodeksi.

Helmikuussa 6 kuukauden euribor oli siis 0,97%. Näin ostettavaa vakuutusta kertyy itse asiassa 2,5 vuoden verran, sillä puolen vuoden ajan on korkotaso jo tiedossa. Se on 0,97%. Heinäkuussa sama korko oli 1,06%. Olettakaamme, että korko jatkaa yhä nousuaan ja seuraavien korontarkistusten yhteydessä korko nousee seuraavasti 1,50 -> 2,00 -> 2,50 -> 3,00. Näin kolmen vuoden aikana korko nousee todella hurjasti, yli kolminkertaiseksi!


Kuten esimerkistä on helppo huomata hyötyy rajun korkojen nousun vuoksi asuntolainan ottaja korkokatosta vasta viimeisen 6 kuukauden aikana. Korkokaton ottanut hyötyy 88,59 euroa. Paitsi, että korkokatosta piti maksaa 2000 euroa, joten itse asiassa asiakkaalle jäi 1911,41 euroa maksettavaa.

Jos korkokaton rakensi itse, niin takaisin palautui 1911,41 euroa. Mikäli vakuutuksen maksoi itselle rahamarkkinarahastoon, jonka tuotto on 0,8% p.a., niin takaisin palautui 1959,80 euroa ja suojaukseen kului ainoastaan noin 40 euroa, kun toinen vaihtoehto olisi ollut maksaa 2000 euroa. Aikamoinen ero!

Todellisuudessa pankin tarjoaman korkokaton hyötyä syö myös se, että asuntolainan korot ovat vähennettävissä verotuksessa. Korkokaton kustannukset taas eivät ole. Verovähennyksen ansiosta korkojen kohoaminen ei tunnu yhtä paljon palkansaajan kukkarossa.

Jotta pankin tarjoamasta korkokatosta olisi todellista hyötyä tulisi korkotason kohota aivan ennenkuulumattoman nopeasti ja vieläpä todella korkealle. Jotta 2000 euron maksulle saisi katetta tulisi koron itse asiassa pysytellä todella korkealla todella pitkään. Vaikka esimerkin tapauksessa viimeisen puolen vuoden aikana korko olisi 5%:ssa tulisi asiakkaalle siltikin vielä noin 1000 euroa kustannuksia.

Itse rakennetussa korkokatossa on sekin hyvä puoli, että kun kerran on sopivan kokoisen suojauksen itsellensä kasannut ei siitä tarvitse enää toista kertaa maksaa. Sen sijaan pankin korkokaton ottanut joutuu aina uusimaan sopimuksen ja maksamaan uudestaan korkokatosta mikäli haluaa suojausta jatkaa.

Korkokatto on hyvä tuote - pankeille. Yksittäinen asuntovelallinen voi hyötyä huomattavasti rakentamalla korkokattonsa itse. Silloin pääsee hyötymään korkotason laskusta, mutta nousua vastaan voi suojautua murto-osalla niistä kustannuksista kuin mitä pankit tarjoavat. Helpoiten korkojen nousua vastaan voi suojautua tekemällä suoraveloitussopimuksen niin, että joka kuukausi menee sivuun erilliselle tilille tai rahamarkkinarahastoon haluttu summa. Olennaista on, ettei pääsy suojaukseen tarvittaviin rahoihin ole liian helppo, jotta ne tulevat myös käytettyä niihin varattuun tarkoitukseen. Mikäli suojaus olikin tarpeeton tai liian suuri saa ne palautettua itselle ja käytettyä johonkin tärkeämpään elämässä.

Keytradella kauppaa ilman kaupankäyntikuluja

2.8.2010 | Kohti taloudellista riippumattomuutta


Belgialaisella Keytrade online välittäjällä on loistava tarjous kaikille uusille asiakkaille, jotka rekisteröityvät 31.8. mennessä. Uudet asiakkaat voivat käydä kauppaa ilman kaupankäyntikuluja 30.9. asti. Kauppojen lukumäärää ei ole rajoitettu, voit siis tehdä toimeksiantoja niin paljon kuin haluat. Keytraden kautta tarjolla on 19 eri markkinapaikkaa mm. Euronext (Bryssel, Pariisi, Amsterdam), USA (NYSE, NASDAQ, AMEX, OTC-BB), Kanada (TSX & TSX Venture), Frankfurt, Madrid, Milano, Lontoo, Zurich, Köpenhamina, Tukholma, Helsinki, Oslo ja Eurex. Tarjous koskee kaikkia markkinapaikkoja, joiden kautta Keytradella voi käydä kauppaa.


(Keytraden tilimaksut)

Keytraden hinnoittelu on muutoinkin kohtuu edullinen. Tilin avaaminen on ilmaista ja säilytysmaksuja ei ole. Tarjouskampanjan ulkopuolella edullisia markkinoita Keytraden kautta ovat Bryssel (7,5€ alle 2500€:n toimeksiannolle), Amsterdam ja Pariisi (14,95€ alle 5000€:n toimeksiannolle).

(Keytraden kaupankäyntikustannukset eri pörsseihin)

Keytraden koko hinnaston löydät tästä linkistä. Yllä on tämänhetkiset hinnat pörssikaupalle. Keytraden kautta on myös mahdollista ostaa optioita, korkoja ja rahastoja - hinnat löytyvät edellisestä linkistä.

Keytrade on osa Crédit Agricole pankkia, mikä on yksi Ranskan suurimmista pankeista.

Törmäsin tähän tarjoukseen haarukoidessani eri vaihtoehtoja Nordnetille. Uskoisin vielä kaksi kuukautta kestävän ilmaisen kaupankäyntitarjouksen kiinnostavan blogin lukijoita.

Onko sinulla kokemuksia Keytradesta? Kerro siitä kommenteissa!

« Vanhemmat tekstit Uudemmat tekstit »

Related Posts with Thumbnails